Reservpengar

Vad kan jag låna på?

Du kan låna på i stort sett allt! Pantbanken Stampen utgår enbart ifrån varans andrahandsvärde när belåningsvärdet sätts.

Vanligaste panten är guldsmycken och vi accepterar allt guld mellan 14 och 24K. Andra vanliga föremål är: silver, klockor, musikinstrument, konst och antikviteter. Utöver dessa finns det naturligtvis en mängd andra värdesaker som går att belåna. Ett stabilt andrahandsvärde skall finnas och för vissa varor krävs att kvitto och intyg uppvisas.

Vem får låna?

Till skillnad från den traditionella banken gör vi på Pantbanken Stampen ingen kreditprövning av dig eller frågar vad du ska använda pengarna till. Förutsättningen är att du har fyllt 18 år och visar en giltig fotolegitimation. I vissa fall måste du även kunna styrka att du äger föremålet du vill pantsätta.

Vi är en av få banker som inte kräver att du betalar tillbaka lånet. Tvärtom! Vi säljer panten åt dig om du vill, när de 2 respitmånaderna löpt ut.

Hos oss är alla nya kunder hjärtligt välkomna! Vi har kompetens på svenska, engelska, arabiska, marockanska och franska.

Hur lång tid tar det?

Det tar sällan mer än några minuter att låna på Pantbanken Stampen.

Hos oss lånar du av dig själv! I stället för att sätta dig själv som säkerhet i en vanlig bank sätter du något eller några av dina värdeföremål som säkerhet. Utifrån föremålets värde bestäms den summa du kan låna. Du får kontanter direkt i handen.

Du lämnar ditt föremål i säkert förvar hos oss och det kan bara lösas ut av dig mot den pantsedel du får. Detta blir en affär mellan dig och oss – vi har tystnadsplikt som vilken bank som helst!

Kan jag sälja mitt guld?

Ja! Vi är förmodligen den enda pantbanken i Sverige som inte blir ledsna om du inte löser ut ditt pantlån, då köper vi guldet av dig.

Givetsvis uppskattar vi om du vill bli en kund hos oss för längre tid oavsett om du vill omsätta ditt lån eller lösa ut det.

Vad händer när lånetiden går ut?

Du kan välja mellan att lösa ut lånet eller att omsätta lånet. Det sistnämnda innebär att du betalar ränta och expeditionsavgift. Då påbörjas en ny låneperiod. Om du väljer att lämna ditt lån till försäljning efter lånets förfallodag, tillkommer ingen kostnad för dig om lånet säljs med underskott. Om lånet säljs med överskott går det överskjutande beloppet tillbaka till dig som kund, minus våra räntor på lånet och auktionskostnader. Överskottet kan lyftas inom 1 år efter försäljningsdatumet.

Om du inte har löst ut eller omsatt ditt lån efter sista omsättninsdag så skickar vi en påminnelse, där framgår det hur lång tid du har kvar att omsätta eller lösa ditt lån. Efter den tiden säljs det om du inte sköter om det.

Vad kostar det?

Ränta betalas när du löser ut, omsätter eller förlänger ditt lån. Ränta betalas varje månad eller var tredje månad. Utöver ränta tillkommer en expeditionsavgift på  25 eller 45 kr för lånet. Du betalar en avgift per låneperiod.

Du kan välja att betala din ränta hos oss på Pantbanken Stampen, via bankgiro eller mina sidor på pantbanken.se. Ange lånenummer eller personnummer vid inbetalning via bankgiro. Har ni frågor om summan på räntan kontakta oss!

Omsättning av lån digital

Kund har möjlighet att omsätta sitt lån digitalt på pantbanken.se.

Omsättning av lån digital kan exempelvis ske när  Wexiö pantbank håller stängt under ledighet.

 

Lösa ut lån digitalt

Kund har möjlighet att lösa ut sitt lån digitalt på pantbanken.se

Om ni väljer att lösa ut ert lån digital skickas varan till er per post mot en kostnad.

Observera att vi inte har möjlighet att posta er varor under ledighet. 

 

 

Så här fungerar det

1. Kom till oss

Du tar med dig det du vill värdera till vårt kontor.

2. Värdering

En värderare undersöker och värderar ditt föremål.

3. Du får pengarna direkt

Väljer du att låna så får du pengarna direkt.

Låna av dig själv

Är du osäker på hur Pantbanken Stampen fungerar? Här får du svar på frågor om hur man lånar, köper och säljer hos oss.